CREATIVE ART BY JESSICA
« Vorige

BLOG 1: DIY Sierlijke etagère maken in 10 stappen

Voor deze blog wilde ik graag een etagère maken met resin en jou meenemen in hoe je dit maakt. De etagère kun je gebruiken voor een lekkere hightea, voor verjaardagen, feestjes en andere gelegenheden. Erg handig om in huis te hebben en het ziet er ook nog eens leuk uit. En helemaal leuk als je hem zelf hebt gemaakt! Je kunt hem in allerlei kleuren maken en bewerken met verschillende decoraties. Laat je creativiteit stromen en maak iets unieks!

Op Facebook kwam ik een advertentie tegen van Itsokay en zag hoeveel spullen ze verkopen voor resin art. Super leuk en van deze `snoepwinkel` gaat mijn creatieve hart sneller kloppen. Gelijk zin om iets moois te maken! Jij ook? Ik had de spullen snel in huis en kon beginnen aan mijn etagère. Hier leg ik je uit hoe ik deze beauty heb gemaakt en welke spullen daarvoor nodig zijn.

Sinds een paar jaar werk ik met epoxyhars. Ik heb verschillende merken geprobeerd. Er zit verschil in bijv. de dikte van de epoxy, mengverhoudingen, de uitharding, de helderheid, de glans of het vergeelt (uvbescherming) en natuurlijk de prijs. Let daar goed op bij het aankopen en lees goed de beschrijving! De hars van Itsokay is wat dikker en heel mooi helder. Het droogt glanzend en strak op, zonder bubbels of andere gekkigheid. 

Wat heb je nodig:

Eventueel:

  • Acrylverf voor de randen

  • Kwastje voor de acrylverf

  • Glinsters voor de randen

     

Handig om te weten:

De bovenste etage is ± 130 ml

De middelste etage is ± 220 ml

De onderste etage is ± 350 ml

Je hebt in totaal 700ml hars nodig voor deze etagère.

 

 

Stap 1:

VOORBEREIDING Zorg dat je alle spullen klaar hebt liggen op een schone en rechte werkplek. Je kunt met een waterpas kijken of de ondergrond goed recht staat. Je hebt apps hiervoor, mocht je geen waterpas in huis hebben. Erg handig! Als het iets scheef loopt, dan vloeit de hars ook scheef uit en dat wil je niet. Bedenk goed wat je wilt maken. Welke kleuren vind je mooi? Welke decoraties wil je erin verwerken? Maak het jezelf niet te moeilijk, want je hebt maar een half uur de tijd i.v.m. het uitharden van de hars. Werk dus per etage. Kies niet teveel kleuren, omdat deze gaan mengen.

 

Stap 2:

HARS MENGEN Meng de hars 1 op 1 in de mengbeker. Je kunt het afwegen met de weegschaal. Er staat dat je de flesjes eerst kunt verwarmen, maar bij mij ging dat mis. Denk dat ik hem te lang heb verwarmd, waardoor de epoxy na het mengen meteen al te hard werd. Helaas was dit niet meer goed om te gebruiken. Daarna heb ik nieuwe epoxy gepakt en zonder te verwarmen gebruikt. Dat ging perfect. Het verdelen gaat makkelijk en de hars is mooi helder. Je kunt wel sneller last hebben van luchtbellen, maar daar heb je de brander voor. Tip: Meng de 2 componenten goed door in 1 richting met een houten spateltje. Zo ontstaan er minder luchtbellen.

 

Stap 3: Leg de eerste mal klaar om te vullen.

 

 

Stap 4:

KLEUREN MENGEN Meng de kleuren die je wilt gebruiken. Ik had nog kleuren op voorraad en koos voor zwart, turquoise en goud. Omdat de houder van goud is, is het erg mooi deze kleur erin te verwerken. Dat zorgt ervoor dat het 1 geheel wordt. De hars heb ik gedeeld in een klein beetje goud en de zwarte en turquoise kleuren fifty fifty. Dit gaat in de plastic bekertjes. Goed roeren en dan kun je gaan gieten.

 

 

Stap 5:

HET GIETEN Concentratie! Giet eerst de turquoise kleur vanuit de buitenkant naar het midden en dan meteen de zwarte kleur van binnen naar buiten. Gelijk tegen de turquoise kleur aan.

Brand de luchtbellen weg met de brander. Als beide helften mooi aansluiten ga je verder met de gouden kleur. Deze giet je over de grens waar zwart en turquoise elkaar kruisen. De hoeveelheid hangt af van wat je mooi vindt. Weer brand je met een brander de luchtbellen weg.

 

 

Stap 6:

VORM GEVEN AAN DE HARS Blaas met je mond de gouden kleur uit. Of gebruik een föhn.

Ik maakte een slingerende beweging door redelijk hard en goed gericht te blazen. Van binnen naar buiten toe. Is dit naar je zin? Brand dan nogmaals met de brander de luchtbellen weg. Ik merkte wel dat de hars later terug vloeit naar het midden.

 

 

Stap 7:

DECORATIES TOEVOEGEN Nu is het tijd om je decoraties toe te voegen. Ik heb goudvlokken heel subtiel gebruikt om het wat sprankelender te maken. Niet te veel, maar houd je van bling bling, ga dan los! Of pak bijv. een rand of taartpunt om dit op te doen. Je kunt met een spateltje de vlokken verdelen en een klein beetje in de hars drukken. Hierna weer even branden en 24-48 uur laten rusten. Maak nu de andere 2 lagen van de etagère.

 

 

Stap 8:

DEMOLDING De hars is uitgehard en je kunt de mallen losmaken. Zitten er nog scherpe randjes aan? Schuur deze dan weg met een schuurpapiertje met fijne korrel. Denk erom om niet op het oppervlak te krassen!

 

 

Stap 9: AFWERKING Ik heb de randen hierna in een gouden acrylverf geverfd met verf van Amsterdam. De etage heb ik op een bekertje gezet, zodat je hem kunt draaien. De verf moet je goed laten drogen. Dan nog 1 laagje acrylverf en terwijl dit nog nat was, heb ik gouden glinsters over de randen gestrooid. Dit blijft plakken aan de verf. Laat dit nogmaals goed drogen.

Je zou de randen ook met een verfstift kunnen inkleuren, maar ik vind echte verf mooier.

 

 

Stap 10: IN ELKAAR ZETTEN Zet de etagère in elkaar. In het zakje zitten de spullen hiervoor.

 

 

Smullen maar!

Koop snel iets lekkers, zodat je de etagère gelijk kunt gebruiken. Nodig je vriendin uit voor een hightea en smullen maar! Een etagère draagt bij aan de beleving en helemaal als je deze zelf hebt gemaakt!

 

 

Gebruik:

De etagère is niet vaatwasbestendig. Ook heet afwaswater is niet aan te raden, omdat de hars dan verwarmd wordt en kan buigen. Neem de etagère na gebruik af met een natte, zachte doek en droog af met een theedoek. Gebruik hem ook niet als snijplank. Scherpe messen maken krassen op de hars.

 

 

Show it!

Zet ook een foto van jouw unieke etagère op Insta of FB met #itsokaynederland en #creativeartbyjessica en we zien graag wat jij hebt gemaakt.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb :) Heel veel succes en plezier van jouw creatie!

 

 

                              Liefs Jessica.

 
 
Vond je deze blog leuk? Dan denk ik dat je de volgende ook erg zult waarderen! Je leest hier in blog 2 hoe je een orgonite piramide kunt maken met resin. Succes!
 
 
Deze blog heb ik in samenwerking mogen maken voor en met Itsokay. Hij komt dan ook op hun site en socials te staan. 
Er zit reclame in verwerkt door het linken naar de site van Itsokay. 
 
 
 
 
Ik ben Jessica Immen-van Ophem, maakster van deze blog.
Ik werk naast schrijfster als kunstenares, spiritueel artist, haarstyliste, make-up artist en masseuse in hoofdmassages. Ik werk dan ook al 13 jaar als zzp` er.  Als hobby maak ik graag natuurfoto´s en sushi of andere gerechten. Ik ben echt een gevoelsmens en gek op dieren, natuur en natuurlijk het maken van creatieve creaties.
 
Ik ben altijd op zoek naar leuke bedrijven om een samenwerking mee aan te gaan voor o.a. creatieve blogs.
De vergoeding hiervoor gaat in overleg. Bedrijven kunnen vrijblijvend contact met mij opnemen door te mailen naar jessicaimmenvanophem@gmail.com  Ik kijk ernaar uit!
 
 
 
juliette - 3 maanden geleden
Wat een ongelooflijk leuk idee! Ik zou nog een etagere, maar die ik ga ik nu lekker zelf maken. Dank je hiervoor!
Saskia - 3 maanden geleden
Wat ontzetten leuk en origineel dit.
Het is dat ik zelf weinig geduld en tijd heb voor dit soort freubels, want leuk is het zeker
Raïssa Bruijn - 3 maanden geleden
Wauw wat mooi! Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik denk dat ik zo'n etagere een keer ga maken mijn nichtje!
Anique - 3 maanden geleden
Wat mooi! Heel uitgebreid uitgelegd, lijkt me leuk om eens te proberen.
Peter Boon - 3 maanden geleden
Je bent wel even bezig, maar daar krijg je ook wat voor terug. Het eindresultaat mag er zijn. Op mijn werk in de Horeca in Gouda, hebben wij voor High Tea's juist een mooie Gouden etagère.
Caroline - 3 maanden geleden
Heel mooi gemaakt. Zo'n etagère komt altijd goed van pas, van hapjes tot het uitstallen van mooie sieraden.
henk - 3 maanden geleden
Echt perfect spul, dat epoxy; Wij hebben onze keukentafel met van sloophout met daaroverheen een epoxylaag. Nooit bij stil gestaan dat je het ook kon gebruiken om er een etagere van te maken. Dan krijg je in ieder geval eens wat anders dan die standaard dingen. mooie gedaan@!
itsOkay Nederland - 3 maanden geleden
Echt geweldig mooi gemaakt Jessica! Bedankt voor de blog! Groeten, team itsOkay Nederland
Geschreven op: 10-12-2020