CREATIVE ART BY JESSICA
« Vorige

BLOG 4: DIY In 9 stappen een prachtige Resin art geode maken met epoxyhars, glinsters en edelstenen

 

 

Geodes zijn erg populair binnen de resin art scene. En dat is niet voor niets, want ze zijn super mooi en leuk om te maken. Je kunt ze vergelijken met agaatschijven. Dat zijn echte edelstenen schijven die bestaan uit bandpatronen in verschillende tinten. Denk hierbij aan de ringen van een boomschijf, maar dan grilliger en in een ovalen vorm. En heb je misschien weleens een amethist geode gezien? Dat zijn grote edelstenen die je neer kunt zetten, met een bergkristallen rand en een holle binnenkant vol met blinkende paarse kristallen. Ze zijn prachtig en dus ook een grote inspiratie om te maken met epoxyhars, kleuren en glinsters. Hoe tof om iets zoals dit zelf te gaan maken! Hang jouw geode aan de muur of zet hem in een stevige standaard bij je edelstenen verzameling. De bergkristallen hebben een beschermende en zuiverende werking en geven positieve energie af. Ik ga je snel laten zien hoe ik deze mooie geode heb gemaakt. En in het echt is hij nog zoveel mooier :)

 

 

 

Benodigdheden:

 • een houten plankje als ondergrond

 • schuurmachine

 • schoonmaakdoekje en theedoek

 • acrylverf

 • föhn

 • handschoenen

 • weegschaal

 • brander

 • waterpas of app hiervan voor op je mobiele telefoon

 • 250-300ml epoxyhars 1 op 1 giethars

 • mengbekers

 • roerstaafjes

 • kleurpigmenten liefst in metallic kleuren

 • glinsters

 • edelstenen

 • verfstiften

 • betonlook verf

 • eventueel een vlindertje om erop te plakken

 • haakje om aan op te hangen of een standaard om neer te zetten

 

 

Stap 1: SPULLEN KOPEN EN EEN RECHTE WERKPLEK

Zorg dat je alle benodigdheden verzameld hebt. Ik heb wat links naar ItsOkay geplaatst. Dit is een hobbywinkel waar je alles kunt kopen om met epoxy te werken. Werk op een rechte, stabiele ondergrond.

Dit kun je meten met een waterpas of een waterpas app voor een mobiele telefoon

 

Stap 2: ONDERGROND MAKEN

Teken op een plaat multiplex hout de vorm van een geode en zaag hem uit. De mijne is ongeveer 30x40cm groot. Schuur hem rondom en maak hem schoon met een beetje water en een middel om te ontvetten zoals ammoniak.

 

Stap 3: BASIS VERVEN

Zet het plankje op bijv. 4 bekertjes. Kijk of hij goed waterpas ligt. Kleur dan het houten plankje in met acrylverf. De binnenkant wit en de buitenkant zwart. Op een witte ondergrond springen de kleuren er beter uit. Zwart maakt de kleur donkerder en ik wilde bij deze geode de buitenste randen donker maken. Droog de verf met een föhn of laat hem een dag drogen voordat je verder gaat.

 

Stap 4: EPOXY MENGEN

Trek handschoenen aan en pas op voor je kleding! Je hebt de 2 componenten epoxy nodig. In totaal ongeveer 250/300ml voor een plaat hout van 40x30cm. Pak een weegschaal en zet hier een mengbeker op. Weeg 40ml af dus 20ml van beide flesjes, want deze epoxy is in verhouding 1 op 1. Roer hem goed door met een houten spateltje en giet dit op de bovenkant van het hout. Je kunt dit eventueel met het spateltje of met je vingers verdelen, zodat de epoxy overal bedekt ligt. Veeg dan wel je handen even af aan een doek die weg gegooid kan worden. Deze laag zorgt ervoor dat de volgende lagen epoxy mooier uitvloeien. Haal de brander of een vlam erover om luchtbellen te verwijderen.

Stap 5: KRISTALLEN TOEVOEGEN

Pak ongeveer een zakje van 50 gram witte edelstenen/bergkristallen en plaats deze in het midden van de geode. Zorg dat ze mooi bij elkaar blijven liggen.

 

 

Stap 6: DE BASIS MAKEN OP KLEUR

Meng nu 40ml epoxy met witte kleurpigmenten. Dit giet je over en om de steentjes heen. Let op dat je niet gaat druipen. Glijdt er een edelsteentje weg? Plaats deze dan terug met een spateltje. Hierna maak je weer 40ml epoxy en hierdoor meng je zwarte pigmenten. Doe dit in een schone mengbeker. Dit giet je op de buitenste rand.

Nu maak je 40ml epoxy met groene kleurpigment klaar en giet dit tegen en om de witte laag. Dan nog een laag in een turquoise kleur hier weer omheen.

 

 

Stap 7 EPOXY BLAZEN

Nu kun je met een föhn de lagen uitblazen vanuit het midden naar buiten toe. Hierdoor mengen de kleuren met elkaar. Zet de föhn eerst op een zachte stand. Voel zelf aan tot hoever je de kleuren wilt uitblazen. Na deze stappen heb ik nog wat koperkleurige epoxy toegevoegd en weer opnieuw geblazen met de föhn. Ook deze laag heb ik naar de buitenkant geblazen. Zorg wel dat de epoxy op het hout blijft zitten en dat je niet alles eraf blaast. Dan staat je föhn te hard. Het kan zijn dat er wat druipers langs de zijkanten lopen. Dit kun je weghalen door met je vinger langs de zijkanten te gaan. Ga vervolgens weer even met de brander er overheen om luchtbellen te voorkomen. Dit laat je een dag drogen en de basis is klaar. Als je het mooi vindt kun je hem ook zo laten, maar ik ga nog even door met een 2e laag.

 

 

 

Stap 8: LIJNEN MAKEN

Waarschijnlijk is de geode nu al heel mooi. Vooral als je met metallic kleuren werkt. In het licht schittert de geode al prachtig. Maarrrrrr. Ik heb ervoor gekozen om nog wat lijnen toe te gaan voegen. Je kunt dit doen met epoxy, glinsters en met verfstiften.

Maak 20 ml epoxy klaar en meng hier veel glinsters doorheen, zodat je een wat dikker papje krijgt. Met een spateltje kun je een klein beetje uit het bakje halen en langs een rand plaatsten op je geode. Ga door totdat je een cirkel hebt gemaakt. Je kunt zoveel lijnen en kleuren maken als je wilt. Ik heb nog blauw, koper en zwarte lijnen aangebracht met epoxy. Maak kleine beetjes aan en zorg dat de lijnen dun zijn, want het vloeit nog wat uit. Er ontstaan zo dikte verschillen in de geode. Als laatste brand je de lijnen met de brander tegen de luchtbellen. Ook heb ik met witte verfstift nog wat extra dunne lijnen gemaakt en een vlinder in de epoxy geplakt. Er zijn geen regels en volg vooral je gevoel bij het maken van de geode. Laat de geode weer een dag uitharden.

 

 

Stap 9: DE ACHTERKANT

Wil je de geode netjes afwerken dan hoort daar een mooie achterkant bij. Ik heb de achterkant eerst geschuurd, zodat de eventuele uitgeharde druppels epoxy weer mooi vlak zijn. Dit stoft wel erg! Dan maak je hem schoon met een sopje en dweiltje. Droog hem af met een theedoek.

Hierna heb ik acrylverf gemengd met betonlook verf. Hier zitten wat korrels doorheen en maken het net echt zoals bij een amethist geode. Je kunt eventueel ook wat zand of andere korrels door de verf mengen. Het geeft een natuurlijk effect alsof het echt steen is.

Dit mengsel heb ik op de achterkant en op de zijkanten geverfd met een kwast. Vervolgens laat je dit weer goed opdrogen en schilder eventueel nog een 2e laag hierop, zodat hij goed dekkend is.

Dit laat je weer drogen en dan kun je een haakje plaatsten aan de achterkant van de geode om hem op te hangen. Of zet hem in een stevige standaard op een mooie plek in huis.

 

 

Show it!

We zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar jullie epoxy geodes! Maak een selfie met jouw geode en plaats deze op jouw socials met #creativeartbyjessica en #itsOkay Super leuk om te zien!

Wie weet heb je nog vragen? Stel ze dan gerust!

Maak je liever een geode onder begeleiding van Jessica? Dat kan tijdens de 2 daagse workshop Resin art geode maken in de studio van Creative art by Jessica in Oostwoud. 

 

Heel veel succes!

 

Liefs van Jessica

 

 

Deze blog heb ik in samenwerking mogen maken voor en met Itsokay. Hij komt dan ook op hun site en socials te staan. 
Er zit reclame in verwerkt door het linken naar de site van Itsokay. 
 
 
 
 
Ik ben Jessica Immen-van Ophem, maker van deze blog. Ik werk naast schrijfster als kunstenares, spiritueel artist, haarstyliste, make-up artist en masseuse in hoofdmassages. Ik werk dan ook al 13 jaar als zzp` er. Als hobby maak ik graag foto´s en sushi of andere gerechten. Ik ben echt een gevoelsmens en gek op dieren, natuur en natuurlijk het maken van creatieve creaties.
 
Ik ben altijd op zoek naar leuke bedrijven om een samenwerking mee aan te gaan voor o.a. creatieve blogs.
De vergoeding hiervoor gaat in overleg. Bedrijven kunnen vrijblijvend contact met mij opnemen door te mailen naar jessicaimmenvanophem@gmail.com  Ik kijk ernaar uit!
Er zijn nog geen berichten geschreven, doe dat hieronder
Geschreven op: 02-02-2021